We kunnen er niet omheen. De energieprijzen stijgen. Dat heeft gevolgen voor veel mensen. Niet alleen mensen met een laag inkomen, maar ook steeds meer mensen met een middeninkomen hebben of krijgen het financieel moeilijk. Dit geldt ook voor huurders en medewerkers van Havensteder.

Maakt u zich zorgen over de stijgende energieprijzen? Of ondervindt u er al gevolgen van? Wij laten u niet in de kou staan. Aan de energieprijzen zelf kunnen we niets veranderen, maar we kunnen wel op andere manieren van betekenis zijn.

Zo pakken we de woningen met slechte energielabels versneld aan. Het gaat om woningen met energielabel E, F of G. We verbeteren en verduurzamen deze woningen in een zo kort mogelijke tijd. Bijvoorbeeld door ze beter te isoleren. Hierdoor hoeven de bewoners minder te stoken. Dat bespaart energie en dus ook energiekosten.

Ook al gaan we zo snel mogelijk met deze woningen aan de slag, het duurt nog even voordat ze allemaal klaar zijn. Tot die tijd bieden we maatwerk oplossingen. We kijken wat een bewoner nodig heeft om betaalbaar te blijven wonen. En daar helpen we waar mogelijk bij. Zo gaan we bijvoorbeeld energiecoaches inzetten. Deze mensen geven handige tips om thuis energie te besparen. Zo laten we weten welke loketten er zijn voor financiële steun, zoals de energietoeslag. En in sommige gevallen adviseren we bewoners, wanneer dat mogelijk is, om het voorschotbedrag van de stookkosten te verhogen. Hierdoor hoeven zij achteraf niet bij te betalen.

Tegelijkertijd vragen we het Rijk om in actie te komen. We zijn blij met de maatregelen die het kabinet eerder al nam, waaronder de energietoeslag en de eenmalige korting voor alle huishoudens. De vraag is alleen: is dat genoeg? Want niet alleen de energiekosten gaan omhoog. Ook andere kosten, zoals de boodschappen en brandstof, rijzen de pan uit. Bovendien dreigen de huren volgend jaar flink te stijgen. Dat willen en moeten we voorkomen. Samen met andere woningcorporaties zetten we ons daarvoor in.

Zo riepen we de overheid op om de huurverlaging voor de laagste inkomens in te voeren in 2023. We hebben daarvoor namelijk gegevens van de belastingdienst voor nodig. Deze maatregel stond al gepland voor 2024, maar daar kunnen en moeten we niet op wachten. Het kabinet heeft hier gelukkig naar geluisterd. In de prinsjesdagplannen staat dat de huren omlaag gaan voor mensen met een laag inkomen. Ook komt er een maximumprijs voor stroom en gas. En wat ook fijn is: de huurtoeslag en het minimumloon gaan omhoog.

We weten nog niet precies wat de prinsjesdagplannen voor elke huurder persoonlijk betekenen. Wat we wel weten, is dat er voor elke bewoner met financiële uitdagingen een oplossing moet komen. Een oplossing die past bij de situatie, de behoeften en de mogelijkheden van de bewoner. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak. Van ons, de gemeente en de welzijnspartijen in de wijken. Maar ook van het Rijk en de energiebedrijven.

Vraagt de financiële situatie binnen uw huishouden om onze aandacht? Aarzel niet en neem contact met ons op. Dan gaan we samen met u op zoek naar een passende oplossing. Zodat u, ook in de komende koude maanden, kunt rekenen op een warm thuis.

Tip: op deze pagina leest u meer over hulp bij energiebesparing en -kosten.

Hedy van den Berk

Hedy van den Berk

Ik ben bestuurder bij Havensteder. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of over iets dat mij opvalt of raakt.