Elke zomer kijk ik er weer naar uit: mijn jaarlijkse zomertour. Tijdens deze tour bezoek ik de wijken waar we woningen verhuren. Ook neem ik een kijkje bij interessante projecten en initiatieven. Voor mij is dit een prettige manier om met eigen ogen te zien wat er speelt. En natuurlijk om bewoners te ontmoeten en te spreken.

Het thema van deze zomertour is think differently, oftewel: denk anders. Dit is wat Havensteder betreft hard nodig. We staan voor grote uitdagingen, zoals: hoe zorgen we voor meer woningen in en om de stad? Hoe doen we dat snel én goed? Door hier op een andere manier naar te kijken, komen we tot nieuwe, slimme oplossingen. Dat geldt ook voor grote vraagstukken als duurzaamheid en circulariteit. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn, waarbij we grondstoffen steeds opnieuw hergebruiken. Hoe dragen wij daaraan bij?

Een slimme oplossing voor het snel realiseren van meer woningen is fabrieksmatig bouwen. Bouwbedrijf Van Wijnen opende onlangs een fabriek waar duurzame, betaalbare woningen gemaakt worden. Kant-en-klaar en in verschillende mooie uitvoeringen. En dat allemaal binnen zes maanden. Bij woningcorporatie Woonplus in Schiedam mocht ik een aantal van deze woningen bekijken. Ik was meteen enthousiast! Ik kan niet wachten tot we zelf ook fabrieksmatig gebouwde woningen gaan neerzetten. We kijken nu naar de mogelijkheden om hier in Capelle aan den IJssel mee te beginnen.

Waar ik ook enthousiast over ben, is onze samenwerking met Bruynzeel Keukens. Samen gaan we voor minder bouwafval op onze renovatie- en onderhoudsprojecten. We doen dit onder meer door oude keukenkastjes te hergebruiken. Dit jaar vervangen we zo’n tweeduizend keukens in onze woningen. De oude keukenkastjes die de aannemer hierbij verwijdert, gaan in een speciale container terug naar Bruynzeel Keukens. Daar maken ze er weer een grondstof van voor nieuwe keukens. Zo hebben we minder afval en minder CO2-uitstoot, en er worden minder bomen gekapt.

Anders denken gaat ook over de manier waarop plannen tot stand komen. Denk bijvoorbeeld aan plannen voor gebiedsontwikkelingen. Dit zijn grote projecten waarbij een heel gebied wordt ingericht of heringericht. Hier zijn allerlei partijen bij betrokken, zoals woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten en – heel belangrijk – bestaande en nieuwe bewoners. Ons idee is: laten we vanaf het begin met al deze partijen samenwerken. Zo pakken we de verbetering van het gebied gelijk goed en in z’n geheel aan. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met Synchroon in Lombardijen. We zien in Synchroon met haar Buurtleven!  aanpak een goede partner om samen de wijken weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken, zodat bewoners hier prettig kunnen blijven wonen.

Op het moment dat ik deze column schrijf, is mijn zomertour nog in volle gang. Ik kijk er ontzettend naar uit om nog meer bewoners, wijken en projecten te bezoeken. En wat het anders denken betreft: ook na de zomertour gaan we daar natuurlijk mee door! Daarbij staan we open voor suggesties. Heeft u ideeën over anders denken of wilt u meedenken over nieuwe, slimme oplossingen voor onze uitdagingen? We horen het graag!


Hedy van den Berk | bestuurder

Hedy van den Berk

Hedy van den Berk

Ik ben bestuurder bij Havensteder. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of over iets dat mij opvalt of raakt.