In maart 2018 wisselden bestuursvoorzitter Hedy van den Berk van Havensteder en Dick van Sluis, wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Wonen van de gemeente Capelle aan den IJssel, een week van baan. Zij namen deel aan ‘Trading Places’.

Een programma waarin organisaties intensief kennismaken met elkaars werkwijze en cultuur om daarmee hun samenwerking te bevorderen. Havensteder’s Henk Rotgans, directeur Onderhoud & Ontwikkeling, ging zijn collega Hedy voor en nam een week de baan over van het hoofd Stadsontwikkeling, Erwin Wigt, van dezelfde gemeente.

SAMENWERKEN

Om succesvol deel te nemen aan een dergelijk programma staat vertrouwen centraal. Door in alle openheid en nieuwsgierigheid – letterlijk en figuurlijk – op elkaars stoel te gaan zitten, heeft ‘Trading Places’ de verschillende deelnemers nieuwe inzichten opgeleverd.

Hedy van den Berk: “Samenwerken is voor ons belangrijk. Veel stedelijke opgaven kunnen wij niet alleen realiseren. Gemeente Capelle aan den IJssel is een belangrijke partner. Eén van de leerpunten van deze week voor mij, is dat we elkaar nog eerder moeten opzoeken. De samenwerking starten vanaf een blanco vel in plaats van als er al een plan ligt. Zo kun je je geldstromen, samenwerking en energie nog beter richten. Dat komt bewoners ten goede.”

BESTUURDER OF WETHOUDER?

Op de vraag of ze liever bestuurder of wethouder is, antwoordt Hedy: “Ik zie veel overlap, maar bestuurder zijn past me beter. In allebei de gevallen dien je het publieke belang en helpt het als je de taal van de bewoners spreekt. Luisteren, vragen stellen, kansen bieden, initiatieven steunen. Waar ik niet aan kan wennen in de politiek is het vele vergaderen en het feit dat de ambtenaren al zoveel voorwerk doen waardoor er in overleggen nog weinig ruimte voor discussie zit. Ik bewonder Dick om zijn flexibiliteit, het kunnen laveren tussen verschillende politieke verbonden. Ik zie vooral een partnerschap in de driehoek huurders, gemeente en corporatie.”

MEER WETEN?

Hedy blogde over haar ervaring.

Alle deelnemers lieten hun verwachtingen en doelen van tevoren vastleggen in een voorbeschouwing en blikten vervolgens in de nabeschouwing daarop terug.
Hedy van den Berk en Dick van Sluis
Henk Rotgans en Erwin Wigt

De media besteedden aandacht aan deze bijzondere functiewissel:
RTV Rijnmond
BNR nieuwsradio
AD, regio Capelle