Geslaagd haringfeest in Lombardijen
Een heerlijk broodje haring, een blikje limonade en opzwepende muziek: onlangs was het feest bij woongebouw het Lichtpunt in de Homerusbuurt in Lombardijen. Havensteder was erbij. We vroegen bewoners wat ‘je thuis voelen’ voor hen betekent. En ook wat er beter kan voor een thuisgevoel. Dit is namelijk één van de onderwerpen uit het nieuwe Havenstederplan.

“Het haringfeest was heel leuk”, vertelt Ria Bakker, bewoner van het Lichtpunt en lid van de activiteitencommissie. Zij stond samen met Jacqueline Allart achter de haringkar. Er gingen meer dan 400 broodjes over de toonbank. “Zo bijzonder om te zien dat iedereen bij elkaar kwam. Ik vind het belangrijk om mensen samen te brengen. Als je elkaar kent, ben je als buren gewoon veel vriendelijker voor elkaar.”

Voor ieder wat wils

Brassband Earthquake uit IJsselmonde zorgde voor feestelijke muziek. “De band was niet op volle sterkte, want dat zou te hard worden. Maar er werd flink gedanst door de 55+-bewoners”, vertelt mede-initiatiefneemster Mary-Ann Roodbol, die zelf in het Lichtpunt woont en bestuurslid is van de bewonerscommissie. Nadat de band was uitgespeeld, zorgde een dj voor muziek. Roodbol: “We wilden zo veel mogelijk mensen trekken. Daarom vroegen we om een gezellige mix van Hollandse, Surinaamse en Caribische muziek. Zo was er voor ieder wat wils.”

In gesprek

Mensen met elkaar in gesprek laten gaan, dat was het doel van het Haringfeest. “In het Lichtpunt zijn 200 woningen. Daarin wonen mensen van allerlei nationaliteiten”, zegt Roodbol. “Samenleven is eerlijk gezegd soms best een uitdaging. Mensen zijn weleens wantrouwend naar elkaar. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar ontmoeten. Dat is tijdens dit feestje zeker gelukt.” Bewoners uit de hele Homerusbuurt waren uitgenodigd. Bakker: “Je zag mensen die verderop in de straat woonden aarzelen, ze wisten niet of ze ook welkom waren. We deden ons best om iedereen mee te laten doen. Ik hoop dat ze een volgende keer gewoon uit zichzelf zullen komen, iedereen is welkom.”

Thuisgevoel

Het haringfeest werd mogelijk gemaakt door Stichting Opzoomer Mee, het HuurdersPlatform Lombardijen (HPL) en Havensteder. Sakina El Allouchi, projectleider Gebied Zuid bij Havensteder, was er ook bij. Tijdens het Haringfeest vertelde ze de aanwezigen over het Havenstederplan: een plan waarin de koers van Havensteder staat voor de komende vier jaar. Eén van de onderwerpen in dit plan is ‘thuis voelen’. El Allouchi: “We willen graag weten wat bewoners zelf belangrijk vinden als het gaat om je thuis voelen. Zo maken we met elkaar het Havenstederplan.”

Leefbaarheid en veiligheid

“In gesprekken viel op dat de bewoners van de Homerusbuurt zich druk maken om thema’s als leefbaarheid en veiligheid”, zegt El Allouchi. “Lombardijen is een heel mooie Rotterdamse wijk, die bekendstaat om het groen, de ruimte en charme. Maar er is ook veel armoede en bewoners voelen zich soms onveilig. In het Lichtpunt wonen ouderen. Veel van hen durven ’s avonds niet over straat. Wij als Havensteder hebben natuurlijk niet overal invloed op. Wel kunnen we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de centrale deur goed werkt en dat we op tijd onderhoud plegen. Ook dat geeft vaak een veilig gevoel. Over deze onderwerpen gaan we met onder andere de politie en de gemeente in gesprek.”