Havensteder investeert fors in de energiezuinigheid van haar woningen. Het gaat daarbij om het verbeteren van zo’n 800 woningen per jaar. Dat betekent een extra jaarlijkse investering van zo’n € 16 miljoen.

De focus ligt op isoleren en ventileren. Het verwarmen van een woning vraagt de meeste energie en isoleren is de meest effectieve manier om verbruik te verminderen. Isoleren heeft natuurlijk ook een positief effect op het wooncomfort en de woonlasten. Zo vertaalt minder energieverbruik zich direct in een lagere energierekening. Als we isoleren doen we dat direct naar nieuwbouwstandaarden en op het moment dat er al onderhoud nodig is aan een woning.

Een mooi voorbeeld van een effectieve verduurzamingsoperatie vond plaats in de eerste helft van 2020. Bouwonderneming BAM nam in het kader van een omvangrijk renovatietraject 212 huurwoningen van Havensteder in Capelle aan den IJssel onder handen. De appartementen kregen daarbij ook een make over op het gebied van duurzaamheid. De verduurzamingsmaatregelen – waarbij isoleren centraal stond – levert bewoners veel meer wooncomfort op. Waar het gaat om milieu-impact zijn de effecten aanzienlijk. Zo is er een sterke daling – zo’n 80.000 kubieke meter – van het gasverbruik en daarmee een forse vermindering van CO2-uitstoot.

Algemene renovatie & verduurzaming
De verduurzamingsoperatie van de appartementen aan de Karekietstraat, Reigerlaan en Alkenlaan is onderdeel van een algemene renovatie van de appartementen. Er is asbest verwijderd, voegwerk hersteld, metselwerk gereinigd en ook zijn de gevels voorzien van een speciale beschermlaag. Houten kozijnen zijn vervangen door kunststof exemplaren en het resterende houtwerk is geschilderd. Het vernieuwen van het isolatiemateriaal in de gevels van de appartementen en het aanbrengen van hoogwaardige dakisolatie zorgt voor een betere inpandige klimaatbeheersing en daarmee voor een comfortabele leefomgeving. Ook de kruipruimte en bergingen zijn geïsoleerd en al het glas is vervangen voor HR++ glas. Isolatie vraagt om goede ventilatie en daarom is ieder appartement uitgerust met een nieuw, individueel ventilatiesysteem en ventilatieroosters.

Dit is het eerste project dat BAM Wonen als duurzaamheidspartner van Havensteder heeft uitgevoerd. Komende jaren werkt BAM Wonen samen met Heembouw, Constructif en Smits Vastgoedzorg in opdracht van Havensteder aan het verduurzamen van 3500 woningen in Rotterdam en omgeving.