Bianka Hoek is senior HR-adviseur bij Havensteder. Ze begon er ruim 23 jaar geleden en kent de organisatie van binnen en buiten. “Er is hier heel veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.”

Bianka is een Havensteder-veteraan. Zij startte er als receptiemedewerker, werkte op de administratie, boekhouding en verhuurafdeling en maakte toen de overstap naar HR. Daar is zij inmiddels al een aantal jaren senior-adviseur. “We hebben binnen Havensteder een groot aantal prachtige functies. Mensen zijn soms verrast over wat je binnen onze organisatie allemaal kunt doen”, vertelt zij. “Eén van de pluspunten van Havensteder is dat we zeer ontwikkelgericht zijn. Zowel functionele ontwikkeling als loopbaanontwikkeling krijgen hier veel aandacht. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen: als ik in mijzelf investeer doet Havensteder dat ook.”

Loopbaanbudget

Medewerkers van Havensteder hebben om te beginnen een CAO, waarin een loopbaanbudget is benoemd, legt Bianka uit. “Zij hebben recht op budget op basis van het aantal contracturen, waarbij je je persoonlijk budget mag uitgeven aan alles wat loopbaangerelateerd is. Er hoeft daarbij niet per se een directe relatie met je functie te zijn. Daarnaast zijn er onze reguliere budgetten. Als één van de collega’s graag een opleiding volgt, maar aanvulling nodig heeft op het loopbaanbudget, dan kijken we altijd wat er mogelijk is.” Elke medewerker van Havensteder kan gebruik maken van het enorme aanbod van de Havensteder Academy. Bianka: “Die biedt letterlijk honderden trainingen, opleidingen, webinars en workshops. Een aanzienlijk deel is gratis en bij betaalde opleidingen ga je in overleg met je leidinggevende.”

HE-punten

Havensteder introduceerde een paar jaar geleden het Havensteder Educatie systeem. Van elke medewerker wordt jaarlijks verwacht dat hij of zij twintig zogeheten HE-punten haalt. Die krijg je voor alle ontwikkel-gerelateerde activiteiten waaraan je deelneemt. Het levert niet alleen nieuwe kennis en inzichten op, maar ook een bruto bonus van zeshonderd euro. Het instrument iTalent – een online HR-cyclus – is ook deels gericht op ontwikkeling. “In gesprekken met leidinggevenden komen vragen aan de orde als: waar krijg je energie van, wat kost je energie, welke talenten wil je nog inzetten, wat zou je nog willen ontwikkelen en hoe zou je dat willen doen? Daar wordt vervolgens actief opvolging aan gegeven met de diverse HR-tools en -programma’s die onderdeel zijn van iTalent.”

Traineeships, (interne) stages en wijksafari’s

“Je kunt bij Havensteder uitgebreide traineeships en stages lopen, maar bijvoorbeeld ook een keer mee op een zogenaamde wijksafari, om te ontdekken wat onze mensen in het veld dagelijks doen.” Havensteders in alle functieniveaus kunnen er bovendien voor kiezen een interne stage te lopen, waarbij zij korte tijd meelopen met collega’s van een heel andere afdeling. “Een mooie kans om eens kennis te maken met hele andere werkzaamheden. Voor sommige mensen was het aanleiding voor een carrièreswitch.”

Sectorbrede inspanning

Bianka merkt op dat er binnen de corporatiesector veel aandacht is voor opleiding, ontwikkeling en arbeidsmarktcommunicatie. “Een mooi initiatief is Corporaties in Beweging, waaraan wij ook deelnemen, dat is ontwikkeld om mensen meer regie over hun loopbaan te geven. Ook is er bijvoorbeeld het Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties, FLOW. Dat helpt corporatiemedewerkers hun werk goed, gezond en gemotiveerd te doen.” Zij sluit af: “We werken in een relevante, uitdagende en enorm veelzijdige sector. Voor professionals die graag op een plek werken waar je het verschil maakt is dit een heerlijke omgeving. Ik ben er trots op in mijn rol bij te kunnen dragen aan persoonlijk succes en dat van de organisatie.”