Een bijzondere gebeurtenis, zo mogen we het wel noemen. Op 13 juli ontvingen wij het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’ van Samen Dementievriendelijk. En dat terwijl we er in 2022 ook al één ontvingen! Wij zijn hiermee de enige organisatie met twee certificaten. Dat maakt ons dubbel zo trots!

“Het begon allemaal zo’n drie jaar geleden in Het Lage Land”, vertelt Corrie Naumann, coach PBS (positive behaviour support) en projectondersteuner Gebied en Staf Wonen bij Havensteder. “De toenmalige wijkbeheerder, John Hesseling, vroeg mij: kunnen we iets doen om dementerende bewoners te helpen? John kwam in zijn wijk steeds vaker verwarde mensen tegen. Die mensen mogen we niet vergeten, vond hij. Daar was ik het volledig mee eens. Samen gingen we op zoek naar mogelijkheden.”

DemenTalent

In hun zoektocht naar manieren om mensen met dementie te helpen, kwamen John en Corrie terecht bij DemenTalent. Dit is een project van Buurtwerk en zorginstelling Aafje. DemenTalent koppelt mensen met beginnende dementie aan vrijwilligers om samen activiteiten te ondernemen en bij te dragen aan de buurt. “Binnen Havensteder wilden maar liefst 54 medewerkers als vrijwilliger aan dit project meedoen”, zegt Corrie enthousiast. “Helaas kwam door corona alles stil te liggen. Zodra de coronamaatregelen versoepelden, pakten we DemenTalent weer op.”


Cursus dementie

“Naast onze deelname aan DemenTalent wilde ik nog een stap verder gaan in het helpen van dementerende bewoners”, vervolgt Corrie. “Vanuit mijn functie als coach PBS had ik al contacten in Crooswijk. Zo sprak ik daar met Irma Hartman van Aafje en met Odile Jaspar-Naber van de afdeling Rotterdam van Stichting Alzheimer Nederland. Met elkaar gingen we aan de slag met de vraag: wat als je iemand tegenkomt die dementerend is? Hoe herken je dit? En hoe ga je ermee om? We regelden een cursusochtend, waar medewerkers vrijwillig aan konden deelnemen. Zij kregen theorieles over dementie en een sessie met een VR-bril, die je meeneemt in de wereld van een dementerende. Dat was een groot succes.”

Signalerende rol

Door de overleggen die Corrie in Crooswijk voerde, kwam ze erachter dat er veel zorgaanbieders in de wijk actief zijn. Ze ging met hen in gesprek en zo kwam er een samenwerking tot stand. “Met elkaar kunnen we veel betekenen voor mensen met dementie. Als woningcorporatie hebben we daarin een signalerende rol. Merken we dat een bewoner verward is, dan kunnen we dit direct doorgeven aan een van de zorgaanbieders in de wijk. Met het oog op de multiculturele samenleving in Crooswijk nam ik ook contact op met de moskee en andere organisaties voor mensen met een andere culturele achtergrond. Ook die instanties hebben een belangrijke signalerende rol.”

Nog een stap verder

Voor de deelname aan DemenTalent en het werk in Crooswijk kreeg Havensteder het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’. Dit is een keurmerk van Samen Dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In april 2022 kregen zij het certificaat, een sticker voor op de deur, officieel overhandigd. Corrie: “Dat was ontzettend leuk én een goed moment om nog een stap verder te gaan. Want hoe mooi zou het zijn als al onze wijkbeheerders en huismeesters de cursus volgden? Als we het over een signalerende rol hebben, zijn zij de medewerkers bij uitstek. Zij zijn onze ogen en oren in de wijken en gebouwen.” Zo gezegd, zo gedaan. Corrie, Irma en Odile organiseerden cursusochtenden voor alle 52 wijkbeheerders en huismeesters bij Havensteder. Dit deden zij in goed overleg met de managers en met ondersteuning van een enthousiast team van Havensteder. “Het was veel regelwerk, maar ook weer een groot succes”, blikt Corrie terug. “Vooral de sessie met de VR-bril maakte veel indruk.”

Enthousiast

Miryam Boujemaa is wijkbeheerder in Schollevaar. Toen zij over de cursus hoorde, was ze meteen enthousiast: “Als wijkbeheerder komen we steeds vaker in aanraking met mensen die in de war zijn. Het is fijn als je dan weet wat je moet doen. Tijdens de cursus kregen we uitgelegd wat dementie is en hoe je daarmee omgaat. Bijvoorbeeld dat je het beste kunt meegaan in het verhaal van een verward persoon. Daarna ga je in gesprek met de begeleider. Als iemand nog geen hulp heeft, nemen we contact op met een welzijnsorganisatie in de wijk. Die gaat dan mee op bezoek en beoordeelt de situatie. We hebben in Schollevaar een sterk netwerk van zorg- en welzijnsinstellingen. We zijn nu bezig dit netwerk uit te breiden met instanties die zich specifiek richten op mensen met Alzheimer.”

Heftig

Op de vraag wat Miryam van de sessie met de VR-bril vond, antwoordt ze: “Dat was behoorlijk heftig. Je kijkt door de ogen van iemand die dementerend is. Je staat bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest, maar je weet niet meer waar je bent. Of je wilt koffie zetten, maar alles drupt op de grond. Je hebt alleen niet door dat dat niet goed is. Door die VR-ervaring begrijp ik nu beter hoe het is om dementerend te zijn.” Corrie voegt toe: “Het leuke is dat de deelnemers er ook echt iets mee doen. Zo was er een wijkbeheerder die een bewoner precies benaderde zoals hij geleerd had tijdens de cursus. En daar reageerde de bewoner heel goed op! Van zulke berichten word ik heel blij!”

Groot compliment

Dat alle wijkbeheerders en huismeesters van Havensteder de cursus volgden, is uitzonderlijk. Dat vond Alzheimer Nederland ook. Zij reikten daarom een tweede certificaat uit. Havensteder is hiermee de enige organisatie met twee stickers voor Dementievriendelijke Organisatie. Op 13 juli, in het bijzijn van de directeur Wonen, kreeg Havensteder de sticker overhandigd. “Dit is een groot compliment naar alle huismeesters en wijkbeheerders”, zegt Corrie. “Met elkaar hebben we die sticker verdiend. Daar ben ik enorm trots op!” Miryam voegt toe: “Namens de wijkbeheerders en huismeesters kan ik zeggen dat we die trots delen. Veel andere woningcorporaties zijn ook actief bezig met leefbaarheid, maar dit gaat verder. De cursus is heel inhoudelijk en heel intens. Hierdoor kunnen wij andere instanties helpen, maar in de eerste plaats gaat het natuurlijk om de bewoners en hun omgeving. Het is fijn dat we er ook op deze manier voor hen kunnen zijn.”